Kunskapsdriven stadsutveckling
Vad det handlar om:
Kunskapsdriven stadsutveckling handlar om stadsplanering som bygger på kunskap och data om ekonomiska, ekologiska och sociala faktorer. Det förutsätter metoder och verktyg för att samla in och analysera kunskap, men även kanaler för att sprida dessa kunskaper. Med bättre kunskapsunderlag och analys blir investeringar mer resurs- och kostnadseffektiva. Rutiner och stödfunktioner behövs för att tillhandahålla uppdaterat kunskapsunderlag i stadsplanering, underlätta erfarenhetsutbyte och främja långsiktig kunskapsuppbyggnad inom och mellan kommunala organisationer.
Utmaningar:
Vad krävs för att bygga hållbart i en expansiv storstadsregion? I kommunerna på Södertörn ska det byggas 70 000 nya bostäder till år 2030. Att nå ett så ambitiöst mål på ett hållbart sätt kräver att vi tar hänsyn till ekologiska och sociala samband.
- Gröna kvaliteter och sociala värden behöver komma in i planeringen. Men vad krävs, vad är det som ska åstadkommas och vem håller i taktpinnen?
- Hur förstår vi vilka förutsättningar och vilken potential som finns på olika platser? Och vilka verktyg kan stärka planeringen?
- Hur gör vi bättre analyser, tar tillvara på kvalitativ och kvantitativ kunskap och främjar långsiktig kunskapsuppbyggnad?
Kontakt
Vill du veta mer om kunskapsdriven stadsutveckling?
Hör av dig till någon av oss!
Peter Wikman, Botkyrka
Berit Balfors, KTH
Att se och integrera sociala, ekologiska och ekonomiska värden
Testa Södertörnsanalysen - hur vill du göra din analys?
Indikatorerna i verktyget är indelade i så kallade basområden. Ett basområde är ett geografiskt avgränsat område som kan vara på kvartersstorlek eller större. Kommunerna i Stockholmsregionen är indelade i ca 1400 basområden. Merparten av data kommer från SCB, och du kan välja mellan ett urval av olika indikatorer som belyser sociala, ekonomiska och ekologiska aspekter.
Befolkning
Befolkning totalt i alla åldrar.
Andel förvärvsarbetande
Antal förvärvsarbetande 20-64 år delat med befolkning totalt i åldern 20-64 år.
Medelinkomst
Beskriver summa inkomst delat med befolkning totalt i åldern 20-64 år.
Andel med lång högskoleutbildning
Anger andel personer 25-64 år med eftergymnasial utbildning som sträcker sig 3 år eller mer.
In- och utflyttade med lång högskoleutbildning
Beskriver antal som flyttar in i ett område med lång högskoleutbildning minus antal som flyttar ut ur ett område med lång högskoleutbildning. Flytten ackumuleras för varje år dvs. siffran för 2013 avser summan av alla som flyttar in till ett område med lång högskoleutbildning minus summan av alla som flyttat ut ur ett område med lång högskoleutbildning för hela perioden 2000-2013.
In- och utflyttade med arbete
Beskriver antal som flyttar in i ett område med förvärvsarbete minus antal som flyttar ut ur ett område med förvärvsarbete. Flytten ackumuleras för varje år dvs. siffran för 2013 avser summan av alla som flyttar in till ett område med förvärvsarbete minus summan av alla som flyttat ut ur ett område med förvärvsarbete för hela perioden 2000-2013.
Instruktion
Såhär gör du för att navigera i bilden:
Södertörnsanalysen fungerar bäst med Google Chrome.
Du kan själv välja indikatorer på de två skalorna samt vad storlek och färg på bubblorna ska representera.
I den övre menyraden kan du också välja språk samt om du vill se bubblorna geografiskt på en karta, för sig själv eller tillsammans med bubbeldiagrammet. Det finns även ett särskilt diagram för att jämföra indikatorerna baserat på kön.